En blanding af godt og skidt
Når det går skidt i økonomien, så falder aktiemarkedet som regel. The Nifty Fifty gik heller ikke fri. Som en kommentator beskrev det i finanstidsskriftet Forbes: ”The Nifty Fifty blev taget ud og skudt en efter en”. F.eks. faldt Xerox 71 procent og Polaroid 91 procent. På dette tidspunkt stod det klart, at det var en dårlig idé at have købt de dyreste aktier. For det var dem, der faldt mest. Men der gemmer sig også en anden historie.
Professor i finans, Jeremy Siegel, på Wharton School of the University of Pennsylvania, berømt for bogen Stocks for the Long Run, satte sig for undersøge, hvordan det så ud, hvis man som investor havde købt de 50 aktier, da de var dyrest prisfastsat i 1972 og beholdt dem til og med august 1998. Det ville have givet et årligt afkast på godt 12 pct. - nogenlunde det samme som indekset S&P 500 i samme periode.
Men der var stor forskel på, hvordan aktierne havde klaret sig. Nogen gav et meget lavere afkast, endda negativt i flere tilfælde, mens andre gav et afkast, der var betydeligt højere end markedsindekset. Blandt dem, der klarede sig bedst, var bl.a. Phillip Morris, Coca Cola og medicinalvirksomheder som Pfizer og Merck.