Krakket var drevet af psykologi og fortællinger
En anden medvirkende forklaring er mere simpel og handler om psykologi.
Robert Shiller, professor på Yale University, modtog Nobelprisen i økonomi i 2013 og måtte dele den med Lars Hansen og Eugene Fama. Sidstnævnte anses for at være fader til teorien om effektive markeder. Shiller mener derimod ikke, at markederne er effektive - dertil spiller psykologi for stor en rolle. Han sikrede sig verdensberømmelse i foråret 2000, da han med perfekt timing lancerede sin bog Irrational Exuberance, hvor han slog fast, at markedet i høj grad er drevet af psykologi og irrationel adfærd hos investorerne.
Det var de samme iagttagelser, Robert Shiller gjorde sig i 1987. Her afviste han, at computerhandel spillede en større rolle - det var blot en anden version af den normale praksis med at sælge, når markedet falder. Hans forskning bekræftede, at dobbelt så mange institutionelle investorer faktisk anvendte traditionelle salgsordrer på givne kursniveauer frem for porteføljeforsikring.
Robert Shiller mener derimod, at det var fortællinger, der havde spredt sig før krakket, som blev den afgørende faktor. Heriblandt også historier om porteføljeforsikring. Således skrev Wall Street Journal 12. oktober, at porteføljeforsikringer kunne starte en nedtur i aktier, som ville være selvforstærkende. Og New York Times skrev 17. oktober, at porteføljeforsikringer kunne sende aktierne ud i ”skræmmende fald”. Sådanne historier kunne få mange investorer til at tænke, at andre investorer ville sælge, hvis markedet begyndte at falde og dermed accelerere nedturen.